<Glazblog/>

Monday 13 May 2013

Rasism i Sverige

Jag är fransman och har 0 procent svensk blod. Jag kan läsa, skriva och tala svenska även om jag vet min svenska är inte perfekt. Jag har bott sex månader i Sverige i 1990/91 och började att prata språket när jag bodde i Stockholm. Jag fortsatte med svenska kurser vid svenskt Kultur Huset i Paris. Tjugo år senare, jag pratar inte svenska så ofta men jag fortfarande drömmer på svenska. Jag tycker om landet, folket, språket och det hjälper mig att ge min åsikt om Sverige och svenskarna. Var snäll och förlåt mina misstag på svenska...

Jag läste med stort intresse öppet brevet som författaren Jonas Hassen Khemiri skrev till jusititieminister "Bästa Beatrice Ask". Jag kommer ihåg min först dag i Stockholm, kanske den 29 augusti 1990 : jag kunde bara säga "ja" "nej", "tack" och räkna från ett till fem på svenska. Jag såg typisk fransk ut, med svarta hår, bruna ögon, mörk hy efter sommaren. Jag bodde i Lappis, vid Universitetet och tog för första gången tunnelbanan mellan Universitetet och T-Centralen, för att handla mat på marknaden eller Åhlens.

Marknaden var stäng so jag köpte 14 eller 15 artiklar på Åhlens och köade på första kassan med bara en kund. Kunden var en mycket gammal kvinna, kanske 90 år gammal. Hon såg mycket snobbig ut, mycket « gammal Frankrike » som vi säger på franska. Hon tittade på mig med arga ögon och visade en affisch på svenska, skrikande. Jag förstod ingenting på affischen eller på vad hon sade, men den kille bakom kassan var chokad. Den gammal kvinna repeterade samma ord och började att slå mig med hennes paraply ! Kässoren sedan ringde säkerheten och översätt för mig vad kvinnan sade. Hon sade flera gånger « Svart skalle! ». Jag visste inte vad det betyder så jag fragade. Det var första gången i tio år jag möte rasism... Säkerhetsmannen fråg mig på engelska om jag ville lämna en klagomål mot kvinnan. Jag svarade nej, om hon ursäktar hon. Kässoren översätt på svenska och den gammal kvinna började att slå mig igen med hennes paraply !!!

Säkerhetsmannen ringde polisen som kom i mindre än två minuter. Dom arresterade kvinnan, med handbojor i ryggen !!! För första dagen i Stockholm, det var inte en trevlig välkomm...

Thierry, en fransk vän i Stockholm, bodde i Bromma vid en svensk familj. Den farfar talade en ganska bra franska och berättade att alla grannar var på stationen när först tyskt tåget änkomm i Bromma i 1940-talet och gjorde nazistiska hälsningar...

Jag har hört flera mer gånger « Svart skalle » mot mig in nästa månaderna eller år, sista gången kanske i 2003. Ofta i tunnelbanan eller pendeltåget. Ingen, jag repeterar ingen, har aldrig hjälpt mig, ingen har aldrig svarat. Allt folk sade var « bah, bara en luffare », « bah, bara en full finsk » eller « säg ingenting, det är farligt ». Den värste episod var när en kollega i KTH kom till mig, i TDS-avdelningens kafeterian och frågade « Daniel, är det sant att ditt namn är judiskt? ». Ja, mitt namn betyder « glasmästare » på jiddish. Och ??? Han har aldrig, absolut aldrig, hälsat mig igen...

En av mina kolleger, Luis, bodde i Rinkeby. Han bjöd mig in till hans. Det var vintern, efter arbetet, allt var mörkt. Jag kommer ihåg han sade « det är bra du har svarta hår, det är livsfarligt att ha blonda hår i området ». Jag frågade varför. Han svarade att det fanns så mycket rasism mot « Svarta skallen » det var en reaktion på rasism...

Rasism i Sverige är en gammal historia, men en historia man berättar inte. Jag inte säger att Sverige är ett rasistiskt land, jag bara säger det finns rasism i Sverige och regeringens svar mot rasism kan vara, måste vara effektivare, snabbare, starkare. Vi, in södra-europeiska länderna, har en bild av Sverige som ett land av frihet, ett land av tolerans. Vi vet vad är rasism, tyvärr lever vi med den varje dag ; jag trodde rasism var en omöjlig missförhållande i ett modernt land som Sverige, ett land kännt för att välkomna så bra så många invandrare.

Jag hoppas att Sverige kan utrota rasismen i tiden. Jag hoppas att Sverige blir igen ett modell för hela Europa.

Wednesday 23 April 2008

Wallander

Ikväll tittar jag på Mankells Kurt Wallander på fransk Tv:n Paris-Première. Jätte trevlig men översättningen är så dålig... Urgh...

Friday 21 September 2007

Morning laugh

Bwahahaha ! Tack så mycket David...

Monday 29 January 2007

Svensk ambassad i Second Life

Så Utrikesdepartementet har öpnat en ambassad i Second Life. Kul... Svensk ambassad i Paris besökstid ? Kl. 9 - kl. 12 bara fyra dagar per vecka ! ALLÅ Carl Bildt ! Kanske kan Utrikes Ministern investera litet mer i Real Life och lämna Second Life till senare ?

Sunday 6 August 2006

Göteborg

Uhhhh... Jag flög tillbaka därifrån idag, och jag känner mig vred när jag hör franska tv journalister säga "gautebaurgue" i stället för "yeuteborye". Är det så svårt att uttala ett ganska mycket kändt svenskt namn, namnet av den andra svensk stad ? Pffff.

Wednesday 14 June 2006

â ä ö

Så roligt att läsa en epost på svenska men skrivit med ett franskt tangentbord !!! "Vi âkte bât frân hamn till hamn" :-)

Monday 3 April 2006

Vilken skam!

Fyyy, fyyy, fyyy.

Thursday 16 March 2006

Penpal Request

Hej!
Jag är en kille på 7 år som heter Michel. Jag vill ha brevvänner i ålden 7-9 år. Jag är intresserad av löpning och Gamla Egypten.
Om du är intresserad, skriv till : Michel Glazman; 26, rue de Tourville, Bât. E1; 78100 Saint-Germain en Laye; Frankrike.
Tack!

Michel

Friday 6 January 2006

Mörkret

Vi har tittat på DVD filmen "Mörkret" (Wallander) igår kväll. För mörk för jag, jag tyckte inte om. Jag kan inte precis översätta på svenska vad jag tänker, jag hittar inget ord. På franska : "malsain". Vill också köpa "Afrikanen". Och jag väntar på "Mastermind" och "Den svaga punkten"..